diumenge, 20 de novembre del 2016

20 de novembre, "Dia Universal dels Drets de l'Infant"

Avui 20 de novembre es celebra el dia Universal dels Drets l’Infant, però sabeu per què?

Una mica d’història…

Un dia com avui d’ara fa 27 anys, el 20 de novembre de 1989, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Convenció dels drets de l’Infant, un document internacional per protegir els drets dels nens i nenes, que va entrar en vigor el 2 de setembre del 1990.

El 30 de novembre d’aquell mateix any l'estat espanyol la va ratificar, moment en que el document passa a tenir força de llei i representa el compromís voluntari d'adaptar la legislació del país a les normes de la convenció.

El text recull 54 articles amb els drets que tenen tots els infants (persones menors de 18 anys), d’aplicació obligatòria per els governs dels països que la ratifiquen.Però per arribar fins a la Convenció dels Drets de l’infant hi hagut un llarg camí.

Janusz Korczak (nom real Henrik Goldszmit), pedagog, pediatra i poeta polonès, va ser el pioner a plantejar la necessitat de protegir els infants, elaborant un llistat amb aquells drets que va considerar essencials.

A partir d’aquest llistat, Betty Jean Lifton, va redactar la Carta dels Drets de l’Infant de Janusz Korczak.

Més tard Eglantyne Jebb, fundadora de l’organització internacional Save the Children Union, va agafar el relleu elaborant la primera declaració dels drets dels infants, que va ser adoptada íntegrament per la Societat de Nacions i es va convertir en la Declaració de Ginebra de 1924

Però una declaració de drets només és un document de bones intencions on queden recollits principis i voluntats, sense tenir força de llei per aquells estats que la signen.

El 1959 l'Assamblea General de les Nacions Unides va aprovar aquesta declaració, però no era suficient per poder protegir els drets de la infància. 
El govern de Polònia, el 1978 va presentar a les Nacions Unides una versió provisional d'una convenció dels drets de l'infant.
Però van caldre deu anys de negociacions amb els governs de tot el món, líders religiosos, organismes i altres institucions fins que es va aconseguir aprovar el text final de 1989.

Però tot i que la Convenció ha estat ratificada quasi per la totalitat dels països, queda molt per fer perquè encara hi ha molts infants al món que ni tan sols tenen satisfetes les necessitats bàsiques de supervivència.


I acabem l'entrada amb música ♫♪♫, amb una cançó del grup d'animació  Xiula, que ens apropa i reivindica a molt bon ritme aquests drets. Els drets dels infantsClica sobre la imatge per descarregar-te-la


from Clker.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Transparent Yellow Star